A szövet típusai

Piqué: jellemzők, típusok és alkalmazások

Piqué: jellemzők, típusok és alkalmazások

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. struktúra
 3. tulajdonságok
 4. faj
 5. Alkalmazási területek
 6. A választott finomságok
 7. Ápolási tippek

Minden szövetanyagnak saját egyedi története van, néha messze az időben. Ne feledje, hogy a selyem vagy a kasmír - egyedülállóan vékonyabb struktúrájú szövet, amelynek receptje több mint száz éve jött hozzánk. De mi van akkor, ha több modern típusú anyagról gondolsz? Ma a bizarr nevű "csúcs" nevű anyagról fogunk beszélni, beleilleszkedni az anyag eredetének érdekes történetébe, figyelembe venni az alkalmazás típusait és területeit.

Mi az?

A múlt század elején a világpiacon jelent meg Piqué, vagy néhány, a „Lakost” nevű ember. Abban az időben a sportruházat flanellel készült, amely eredeti formája nem mindig volt kényelmes és gyorsan mozgó anyagot tartott. A Pique kötöttáru Rene Lacoste francia teniszező tervezte, ami jobban ismert, mint az a férfi, aki feltalálta a híres pólót.

Az első versenynapon egy teniszező megjelenése az egyik ilyen versenyen (korábban ismeretlen anyagból) kitörölhetetlen benyomást tett a nyilvánosság számára. Ma mindannyian hallottunk a Lacoste divatházról, amelynek eredeti pólóit világszerte felismerhetik.

A Pique egy kötött pamutszövet, egyedi mintázatú és szerkezetű. Úgy tűnik, hogy a szövet csúcs szerkezete valamivel hasonló a híres ostya törülközőkhöz, azonban a minta jelentősen eltérhet. Az ilyen szövet varrásának sajátossága maga a szerkezet. Tehát gyakran találsz mintákat fésűk, négyzetek és rombos elemek formájában - a csúcs textúrájában nincsenek sima vonalak. A szövetcsúcs népszerűsége bizonyos mértékig pontosan az eredeti textúrának köszönhető - egyrészt a ruházat és az ebből az anyagból származó kiegészítők szilárdak és egyszerűek, másrészt vonzóak és divatosak.

Ilyen ruhák alkalmasak mindennapi életre, sportolásra, üzleti találkozókra és akár szabadidős célokra is.

struktúra

Ahogy már írtuk, a pique egy pamutszövet formájában álló mez. Egy ilyen anyag gyártását bizonyos és meglehetősen bonyolult átfedés jellemzi. Az anyag két vetülék- és keresztmetszetű szálon alapul, ezért az ilyen típusú modellt paplannak nevezik. Itt is felidézhetjük a „piqué” szó eredetét, amely a francia nyelvből (piknikből) érkezett, ami valójában „varrást, rögzítést” jelent.

Ha beszélünk a szövet merülés összetételéről, akkor az eredeti szövet 100% pamut.Azonban ma már gyakran csak 50% -ot találunk a modellben a pamut arányának, és még ez is a normának tekinthető. Természetesen vannak radikálisabb gyártók, akik ezt a számot minimálisra teszik (20-30%), ezáltal csökkentve az anyag teljes értékét. Azt is meg kell mondani, hogy más anyagok és szálak, amelyek gyakran megtalálhatók a kötöttáruban. Ezek a pamut, gyapjú, gyapjú keverék, selyem, elasztán és néhány más. A fent említett szálak és szövetek hozzáadása lehetővé tette a csúcs népszerűségét, de ennek az anyagnak az egyedisége egyre kevésbé értékes, és fokozatosan elveszett az anyag eredeti formája.

tulajdonságok

Természetesen a piqué szövet nemcsak kellemes megjelenéséről és gazdag történelméről híres. Számos divatház választja ki, hogy az anyag egyedülálló tulajdonságai miatt testre szabják.

 • Rugalmasság és fenntarthatóság. Az ilyen szövet legnyilvánvalóbb előnye, hogy nem gyűrött, mint például a legtöbb természetes és néhány szintetikus anyag. Az előny nagyon komoly, és kézzelfogható versenyt jelent számos modern típusú szövet számára.
 • Nedvszívó képessége. A csúcs szövetének másik komoly pluszja az, hogy jelentősen elnyeli a nedvességet, és ellentétben a szintetikával a levegő. Az első ilyen tulajdonság lehetővé tette, hogy a csúcs elérje a fürdőszobai kiegészítők piacát - elkezdték kiváló anyagból törölközőket és fürdőköpenyeket készíteni. A második tulajdonság végül elhozta a szövetet a nagy piacra - végül is nem csak szép, hanem lélegző alkalmi ruhát keresünk.
 • Erő. Mindenki tudja, hogy a törékeny természetes szövetek - különösen selyem, gyapjú, mikroszálas. A csúcs, a gyártás speciális szerkezete és a szintetikus anyagok és egyéb szálak hozzáadásának lehetősége miatt sok éven át szolgálhat.
 • Autonómiáját. Ha más típusú szövetekre állandó gondozásra van szükség: mosás, vasalás bizonyos hőmérsékleteken, akkor a csúcs szinte nem igényel gondot. Végül ez a kötöttáru, ami a legtisztább anyag.
 • Ellenáll a napfénynek. Ha a legtöbb anyag idővel elveszíti színvonásait, akkor a csúcsból származó dolgok sok éven át telítettek és fényesek maradtak.
 • Tiszta és egészséges. Mivel a csúcsszövetek többsége 100% -ban organikus pamut, minimális a valószínűsége annak, hogy allergiás reakciókat okozhat, vagy más módon befolyásolja a bőrt. Ez a tétel minden bizonnyal nem lesz az utolsó fontos a szövet előnyei között.

A csúcs egyetlen hátránya, hogy egy ilyen anyag költséges. Ráadásul a piacon sok hamisítvány létezik, amelyek megszerzése tévedés lehet a fogyasztó szövetéről.

faj

A piqué szövet fajtáival kapcsolatban érdemes megérteni, hogy a gyártási tapasztalatból származó évtizedes tanulásnak köszönhetően alakultak ki. Amint azt a fentiekből megjegyeztük, kezdetben a csúcs 100% pamut volt. Rene Lacoste gondoskodott a termékei minőségéről, mert viselnie kellett. Az eredmény valódi műalkotás volt - az anyag lélegzett, tökéletesen elnyelte a nedvességet, nem akadályozta a mozgást.

Idővel a gyártók, akik biztonságosan bevették a pólók ingadozását, elkezdték a ruházati egység pamuttartalmának „megkötését”. (végül is a magas minőségű természetes anyag nagyon drága), ami a szintetikus elemek tartalmának növekedéséhez vezetett. Az eredmény kiszámítható - a minőség csökkenése és az olcsóbb fonókészítmények megjelenése.

Tekintsük az alábbiakban ismertetett hagyományos anyagtípusokat.

 • Kötött dühös vagy eredeti francia. Ez az anyag, amely a már ismert, polo ingek gyártásának alapját képezi.
 • Bébi pique. A szövet meleg, tömörített pamutverziója nem különösebben észrevehető halom. Ezt a típust a legkényesebb ágynemű és a legvékonyabb ágytakarók gyártására is használják. Ez a fajta a legmagasabb gyapottartalommal rendelkezik, ami nem csak a legkellemesebb, hanem a legdrágább is.
 • A bozmey ún. Ez a variáns a piqué anyagból néha a bútorok kárpitozására, kárpitozásra, szőnyegek és meleg ágytakarók gyártására szolgál.
Kötött pique
Bébi pique
Csúcs papír

Néhány újabb típusú rúdszövetet bocsát ki, de a szövés és a megjelenés sűrűségétől függően ezek a következők:

 • fehérítetlen;
 • monokróm;
 • Tarka.

A kötött francia búvárok leggyakoribb változata azonban jelentős változásokkal jár - például a gyapot 30% -os részesedésével, ami természetesen befolyásolja a ruházat minőségét.

Alkalmazási területek

Talán a piqué szövet története nem tűnt olyan izgalmasnak, mint az ugyanazon selyem megjelenése, de miután elolvasta ezt a cikket, meg fogod érteni, hogy jelenleg ez a szövet messze túlmutat a teniszpályán, és behatolt a modern textil társadalom minden területébe. Tehát ma már megfelelhetünk a textilcsúcs elemeinek a következő típusú ruházatban és más háztartási kellékekben.

 • Ruhák a kiutat és minden nap. Először ingek, pólók, üzleti öltönyök.
 • Otthoni fürdőszobai kiegészítők: fürdőköpeny, törölköző.
 • A mindennapi szigetelt ruházat variánsok és kapucnis formák változatai.
 • Gyermekruházat: overall, pólók, harisnya, kalap.
 • A piqué-szövetek bizonyos típusai megtalálhatók a piacon ágytakarók, takarók, még konyhai dekoratív szalvéták formájában is. Ez vonatkozik a szigetelt ágyneműre is. Itt érdemes megjegyezni a különböző fokú merevségű matracok nagy népszerűségét, amelyek pontosan a szövet csúcsán alapulnak.
 • Ennek a szövetnek az utolsó és kevésbé gyakori használata dekoratív ruházati cikkekben különböző csíkok, minták és hasonlók.

A választott finomságok

A szövetek modern világa nem áll meg, és sokféle különböző anyagot kínál. Némelyikük eredetik, amelyek megőrzik az összes jót elődeiktől. Az ilyen modellek sokat fizetnek, de hosszú ideig is szolgálnak, nem veszítik el a színt az első mosáskor. Más modellek, bár néha sikeresek, de még mindig hamisak, és hamisítványok a csúcson - nem kivétel. Nézzük meg a jeleket, amellyel meg tudod határozni a kötött pötty hitelességét.

 • A merülés első legbiztosabb jele rugalmas szerkezet. Csak vegye fel az anyagot (ruhát, törölközőt vagy takarót), és próbálja meg húzni. Ha az anyag egy kicsi nyúlásnak felel meg, majd azonnal elveszi az eredeti alakját - pontosan ez a kötött mez.
 • A második jel egy egyedülálló csúcs textúra. Az ilyen típusú ruháknak van egy bizonyos mintázott mintázata, amelyet néha összekeverhetünk a gofri törölközővel.
 • Ennek a szövetnek a harmadik és kevésbé megkülönböztető jellemzője a szín telítettsége. Ha messzire nézed az anyagot, nagyon gazdagnak és fényesnek tűnik. Azonban, ha közelebbről megnézzük, észrevehetjük a kis elmosódottságot és a pasztell színeket.

Nos, ne felejtsük el, hogy a Lacoste divatház gyártása a legmagasabb a kötöttáru jele a csúcson - csak ebben az esetben garantált, hogy kiváló minőségű és tartós anyagot kap.

A szövet kiválasztásakor minden általában attól függ, hogy miért van szüksége erre vagy az elemre. Ha sport, akkor érdemes választani egy vékonyabb, magas pamuttartalmú anyagot, ha a hideg évszak ruháiról beszélünk, akkor szükség van a szövet merevebb változataival, melegítéssel és gyapjúval. Vannak azonban számos kulcsfontosságú indikátor, amellyel kiválaszthatja a minőségi opciót.

 • A fő feltétel a pamut alsó részén található pamut, legalább 50% -os arányban. Ha kevesebb pamut van, a szövet merev lesz, nem fog olyan jól lélegezni és elérni. Ugyanakkor, ha több pamut van, a ruhák hamarosan elveszíthetik a megjelenését, de rosszabbá teszik a nedvességet, és lélegzik.
 • A szintetikus szövetek felvétele például a vászonba ugyanaz a kapron nagyobb rugalmasságot és erőt biztosít a szövet számára. Következésképpen a ruhákat hosszabb ideig meg kell menteni. Ezen túlmenően a szintetika jelentősen csökkenti a ruhák sérülésének valószínűségét a hatékony mosás és a magas hőmérséklet mellett. Nem is beszélve arról, hogy a szintetikus modellek sokkal olcsóbbak.
 • Kezdetben figyeljen a vászon címkéire és címkéire, néhány modell nagyon óvatos karbantartást igényelhet.
 • Ha melegebb, sűrűbb ruhákat és anyagokat szeretne, a gyapjúszálak tartalmával kell választania.

Ápolási tippek

Ahogy már írtuk, a pique egy teljesen szerény anyag, de mint minden kötöttáru, minimális gondossági szabályai vannak, amelyek után a ruhákat szép, sima és jól ápolt hosszú ideig tartják.

Tehát elfogadható, hogy a ruhák vagy a háztartási anyagok alapanyagainak gondoskodása a mosás, így a tippek nagy része a megfelelő mosásra vonatkozik.

 • Ne félj, hogy akár 100% pamut ruhadarabot is készítsen mosógépbe. A szoros szövés miatt az anyag ellenáll a nehéz terheléseknek, és nem veszíti el tulajdonságait. A mosás során ne használjon mosószereket is - a csúcsot a szokásos szintetikus mosószerekkel tökéletesen le kell mosni.
 • Ami a mosási hőmérsékletet illeti, itt minden nagyon egyszerű - ennek az anyagnak az optimális módja, mint sokan másoknál is 40 fok.
 • Ha jobban kedveli a keményített ruhát, az utóbbit egy ruhával kell elvégezni a mosás után (ez elsősorban a keményfajtákra vonatkozik).
 • Ha sürgősen ruhákat vagy vászonra van szüksége, ami általában vasalással történik, akkor figyeljen az anyag összetételére. Jellemzően a címke (ingek és pólók) mind az anyagban lévő pamut százalékát, mind az ajánlott hőmérsékletet és a vasalási feltételeket jelzi. A ruhát belülről kifelé és enyhén hidratálják. Megjegyezzük azonban, hogy a csúcs olyan anyag, amely nem ráncol, és ha túl sok ideje van az anyag szárítására, jobb, ha csak várjon, mint hogy hőkezelésnek tegye ki.
 • A búvárszövetek számára nem jelent problémát a ruhák erősen festett foltjai. Elviseli azonban a gyakorlatilag bármilyen folteltávolító szer alkalmazását klór nélkül a készítményben. Ez az elem túl agresszív és jelentősen károsíthatja a szövetbázist.
 • Nem kell aggódnia a ruhák szárításáért, lehetnek gépi változatok és hagyományosak is.

Azonban, ha vékony szövésű vagy halmozott ágyneműről beszélünk, akkor a vízszintes típus hagyományos szárítását ajánljuk.

Tartsunk néhány kis trükköt, amelyek hosszú ideig segítenek megőrizni a ruhák megjelenését.

 • A gallérok közelében található eredeti pólókban általában speciális rögzítőelemek (vagy matricák) vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy elkerülje a szövet nem kívánt deformálódását a mosás során.
 • Ha pólókról vagy kiegészítőkről, vagy ruhákról készült mintákról beszélünk, akkor ajánlatos a ruhákat úgy mosni, hogy azokat kifelé fordítjuk, és rögzítjük az összes gombot. Így Ön nem csak a modell integritását fogja megmenteni, hanem a mosógép dobját is hosszú ideig megőrzi.
 • Ha nem bízik a keményítőoldatok megvásárlásában, akkor könnyen elkészítheti az ilyen összetételt. Ehhez két evőkanál keményítőre és három liter vízre van szüksége. Közvetlenül a mosás után a ruhát vagy ruhát forró vízbe helyezik előre kevert keményítőoldattal. Ezután a ruhákat finoman préselik és szárítják. Természetesen vannak speciális megoldások aeroszolokban, kényelmesebbek a használata, és nem különösebben drágák.

Reméljük, hogy cikkünk segített megérteni egy egyedi piqué szövet történetét és alkalmazási területeit, és a tippek lehetővé teszik, hogy megfelelően és gondosan kezelje a szekrény tárgyait.

A következő videóban áttekintést kap a pamut pique-ról egy fényes nyomtatással.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok